Christopher Wright Architect Seattle WA

The tennis pavilion was devised as a space to serve the needs of a private community, creating room for year-round tennis and a multitude of gatherings and events.

Christopher Wright Architect Seattle WA

The schematic design of the pavilion included site investigation, resident interviews, and the development of two distinct proposals, each intended to capture the programmatic needs of the community.  The chosen design features a tennis court, illuminated by day through translucent end walls; multiple changing rooms; a kitchen for casual or catered meals; and a gathering area suitable for various activities, from concerts to book readings, receptions to community celebrations.

Christopher Wright Architect Seattle WA

The firm partnered with Gary Henderson Interiors to create a rich surface palette to compliment the use of stone and wood as grounding elements of the exterior.

Christopher Wright Architect Seattle WA

Lighting, both natural and artificial, was carefully specified to include as much daylighting as possible (Kalwall, translucent construction; a fully glazed roof connecting the tennis court with the public space; floor-to-ceiling, retractable doors in the gathering area), with the heat load controlled through the use of specialized glazing materials and roof shelter.

Christopher Wright Architect Seattle WA
Christopher Wright Architect Seattle WA

The gathering wing and tennis facility:
North elevation and a section showing the tennis court, changing corridor, and community space.

Christopher Wright Architect Seattle WA
Christopher Wright Architect Seattle WA

A separation of sport and community space was created by bridging separate structures with natural materials and the full view of a day or night sky.  Wood, stone, and glass become the medium through which the wooded surrounding is reflected and engaged.

Christopher Wright Architect Seattle WA